Monday, 26 December 2011

Desire to blogging vanish due to tweet addiction.

Sebenarnya aku sedih bila lihat blogspot bookmark tab kat brower aku ni. Gila kau tak sedih bila blog yang telah lama diusahakan kini terbengkalai di mamah masa. Aku bukan taknak update. Tapi apa yang hendak aku luahkan di blog ini sudah ku luahkan didalam mikro blog aku iaitu twitter. Tambahan pula kemalasan yang sedia ada ditambah lagi dengan kepenatan selepas bekerja. Memang tak jadi apa.

Suatu ketika dulu, aku tidak pernah terfikir twitter akan menghilangkan keinginan dan nafsu aku untuk blogging. Kerana twitter juga aku telah mengabaikan facebook. Sampai member aku cakap; kau dah lama tak online facebook apahal bro? Aku pulak jenis malas nak cakap banyak, so aku balas; busylah cari rejeki untuk anak bini.

Kerana twitter orang asing menjadi teman rapat. Kau bayangkan, 24 Disember 2011 itu hari aku ada jumpa dengan 2 orang tweeps ni (@arolselamat dan @KhairulAzkar). Jumpa terus borak macam dah kenal lama, macam dah pernah jumpa. Padahal julung julung kali tu jumpa.

Kerana twitter aku selalu berfikir diluar kotak. Ya, tweet tweet dari manusia yang aku follow kebanyakannya membuat akan aku berfikir. Tapi nak kena pandai follow jugak. Dapat yang jenis jiwa kacau memang jiwa kacau lah memanjang tweet dia. Dapat yang jenis kaki troll, troll je memanjang sampai tak tahu bezakan situasi dan waktu yang sesuai.

Ada lagi tapi aku malas nak taip dan olah. Ya, sejak dah bergiat aktif dengan twitter, aku jadi malas nak menaip panjang panjang. Dasyat kan? Nampak tak permainan twitter disitu? Jadi kepada yang masih tiada akaun twitter, nasihat aku lupakan lah nak buat akaun. Buang masa sebenarnya main twitter ni. Tiada faedahnya.

ps:- Tajuk kemain engrish, tapi entri dalam bahasa. mih mih mih

Sunday, 13 November 2011

1st Entry After 3 Months and 1 Week.

Aku nak update blog, malangnya tak tahu nak update apa. Aku syak Twitter telah mematikan nafsu blogging aku. Sedih juga rasanya bila mengenangkan blog yang tidak ber-update ni. Adakah ini yang dinamakan fenomena writer's block? Eceh, macam penulis novel gamaknya. Padahal hanya penulis blog picisan. Oh, bercakap tentang novel, aku sekarang sedang mendalami (dibaca; membaca) novel hasil nukilan novelis thriller no.1 Malaysia, Ramlee Awang Murshid bertajuk Mandatori. Baru baca sampai Segmen 11, masih jauh lagi pembacaan dan penghayatan yang perlu aku lalui.


Mandatori mengisahkan seorang lelaki bernama Carlos yang menyimpan dendam untuk menuntut keadilan. Hukuman mati di tali gantung yang dikenakan ke atas seorang pemandu menjadi titik permulaan baginya mencipta mahkamah keadilannya sendiri. Dialah pendakwaraya dan dia jugalah hakim yang menjatuhkan hukuman. Peguambela? Tidak pernah wujud peguambela dalam kamus mahkamah keadilannya kerana baginya, pendakwaan membawa erti kesalahan yang telah terbukti. Sesiapa yang diadili olehnya pasti akan menerima hukuman dengan sekali perbicaraan dan yang pasti hukumannya ialah hukuman mati mandatori.

Saturday, 6 August 2011

Kispen 2: Anak Kucing

"meow.. meoww.." Hani tersentak dari lamunannya apabila terdengar ngiauan seekor anak kucing.

"Hish! sape yang buang anak kucing kat sini malam-malam buta hujan-hujan ni?" bentak Hani sendirian.

Pada mulanya dia ingin membiarkan sahaja anak kucing tersebut diluar. Tapi atas dasar kasihan dan perikemanusiaan, dia keluar untuk mencari anak kucing yang mengiau kesejukan itu.

Hampir 5 minit mencari, dia akhirnya menjumpai anak kucing tersebut di belakang rumahnya. Bulunya halus dan tidak terurus. Badannya kurus.

Oleh kerana kekurangan cahaya, Hani hanya dapat melihat dalam kesamaran susuk anak kucing tersebut.

Anak kucing tersebut masih mengiau lembut tatkala dia mencangkung dan menghulur tangannya. Sehinggalah satu ketika dia terdengar satu dengusan yang garang dan mengerikan. Dengusan yang mampu membuatkan sesiapa terpaku diam seribu bahasa.

Dalam dia keadaan cemas dan terpinga-pinga, anak kucing tersebut bangun dan menoleh..

Menunjukkan rupanya yang berwajah bayi dan menyeringai menunjukkan barisan giginya yang tajam.

Thursday, 4 August 2011

Kispen 1: Terkilan

Arul menyentap kuat selimut yang menyelebungi Kido sambil berkata, "Wei, bangun, boss dah sampai." Tersentak dengan itu, dia mengomel sendirian.

Terkulat kulat Kido cuba bangun dari pembaringannya. Suasana pagi yang sejuk akibat hujan lebat awal pagi tadi membuatkan dirinya terasa malas untuk berganjak.

Kido mencapai telefon bimbit murahnya yang masih dicucuk charger. "54 tweet?" Bisiknya dalam hati. Dia membaca satu persatu tweet tersebut.

Rasa terkilan mula menyelubungi diri apabila dia terbaca tweet yang berbunyi, "..and then keep silent macam saya tunggul batu." Sejurus selepas itu, Kido tunduk dan berkata, "maafkan aku. aku tertidur. aku terlalu letih."

Tuesday, 12 July 2011

Bersih 2.0 - Kebenaran Yang Tidak Mungkin Terselindung

"Tiada kekerasan yang digunakan terhadap rakyat." gua baca kat paper, itu Najib kata. "Kami ada bukti bahawa pihak polis tidak menggunakan kekerasan." kat paper juga gua baca, ini Hishamudin pula kata. "Polis kata jangan." Ini Pak Lah kata. "Padan muka kena tangkap, duk buat huru hara kenapa?" ini gua terbaca celaka mana tah komen. Gambar dan video yang gua lihat di internet teramatlah bertentangan dengan apa yang gua baca dan lihat di kaca televisyen dan suratkhabar, baik Metro mahu pun Berita Harian. Utusan? Lebih auta berbanding fakta. Jadi gua berfikir sejenak dengan menggunakan akal fikiran gua anugerah Ilahi yang gua rasa masih lagi waras sehingga kini.

Kenapa pemimpin kita mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan apa yang telah diketahui rakyat? Rakyat bodoh ke nak percaya buta-buta? Rakyat bangang ke sentiasa nak ikut telunjuk macam lembu? Djaman tok kaduk bolehlah rakyat sekalian baca paper dan percaya apa yang journalis tulis membuta tuli. sekarang kita berada djaman moden serba maju. Kamera bersepah, internet bersepah, apa kau buat ramai yang tahu.

Berdasarkan pemerhatian gua, ramai yang tak tahu atau buat-buat tak tahu tujuan perhimpunan Bersih diadakan. Ada internet tapi bodoh tak tahu guna. Hanya mengharapkan paper percuma semasa minum di kedai mamak dan buah mulut makcik-makcik kerepot untuk mengetahui isu semasa. Yang lain, hanya tercatuk di depan kaca televisyen menunggu jam 8:00 untuk mendengar sepasang pemberita mengobrel berita palsu. Tujuan perhimpunan ini diadakan untuk berdemonstrasi menghantar memorandum yang menuntut 8 perkara:
  1. Bersihkan senarai undi
  2. Mereformasi undi pos
  3. Guna dakwat kekal
  4. Masa kempen minima 21 hari
  5. Akses media bebas dan adil
  6. Kukuhkan institusi awam
  7. Hentikan rasuah
  8. Hentikan politik kotor
Kenapa kerajaan taknak terima 8 tuntutan ni? Ini bukanlah tuntunan yang boleh menghuru-harakan keadaan negara. Ini bukanlah tuntutan yang boleh menyebabkan berlakunya pendarahan. Tapi kenapa kerajaan tetap tidak mahu terima? Ah, persetan dengan semua ini. Gua malas nak fikir lagi. Apa yang telah berlaku telah pun menjadi sejarah. Sejarah yang takkan berubah. Tapi gua akan tetap sabar menunggu.. menunggu.. menunggu.. dan menunggu Tanah Tumpahnya Darahku akan bertukar pemimpin yang lebih adil, saksama, telus dalam mentadbir negara.

Ini ada gua sisipkan sekali beberapa gambar dan video yang gua yakin, ya, gua amat yakin, tidak keluar di media yang dikongkong kerajaan. Kerana apa? Kerana layanan yang diberikan oleh pihak polis terlalu Mesra, Cepat dan Betul.








Nota ringkas tak berapa padat:
Gua sebenarnya malas nak berfikir. Bila gua dah berfikir, entry gua akan jadi panjang macam ni. Tapi isi sampah. Kredit kepada empunya gambar dan video. Adios.

Friday, 8 July 2011

Drama Tebusan di Muar [Berita dan Video]








MUAR 7 Julai - “Cikgu bunuh saya, sebelum saya bunuh cikgu dan kesemua kanak-kanak ini.”

Itu antara ugutan lelaki, berusia 30 tahun yang menahan 30 orang kanak-kanak berusia tiga hingga lima tahun dan empat orang guru wanita dalam satu drama tebusan selama lima jam di Taman Asuhan Kanak-kanak Serikids, Taman Cemerlang, Sungai Abong di sini hari ini.

Lelaki yang dipercayai seorang penagih dadah itu membuat ugutan tersebut ketika pengetua taman asuhan itu, Tee Sew Tuan cuba memujuknya menyerah diri kepada polis.

"Dia meminta pengetua membunuhnya, kalau tidak dia akan membunuh kami semua,” cerita Norazah Mohd. Shah, 23, salah seorang daripada empat orang guru wanita yang turut dijadikan tebusan lelaki tersebut. - Bernama

Oh, ini ada sedikit fakta yang gua tak jamin kesohehannya:
  • Si penebus menebus guna parang.
  • 30 kanak-kanak dan 4 orang guru yang mahu ditebus.
  • Si penebus mahu berjumpa dengan PM Najib Razak
  • Si penebus meminta sepucuk pistol dari polis.
  • Unit Tindakan Khas (UTK) dari Bukit Aman turun padang.
  • Kejadian penebusan berlaku di mukim Sungai Abong, Muar Johor.
  • Si penebus telah di headshot oleh polis.
  • Si penebus dibawa ke hospital untuk rawatan tetapi mati disana.
  • Si penebus seorang yang mental
  • Si penebus seorang yang baik hati, kata seorang cikgu yang menjadi tebusan.
Nota ringkas tak berapa padat:
Ini entry malam tadi: sebab gua malas dan mengantuk, gua update hari ni. kbai.

Wednesday, 22 June 2011

8 Jam dan Transformers 3

Dua movie ni antara movie yang guwa paling tak sabar nak tengok. Harap-harap bukan macam cerita Kongsi, hanya menarik di trailer, haprak ditonton.

Transformers 3: Dark of the Moon


8 Jam: Pertarungan Di Antara Nyawa dan Cinta


Nota ringkas tak berapa padat:
Guwa agak tertarik dengan filem 8jam lakonan Sam ni. Sebab apa? Sebab guwa selalu bayangkan bila Malaysia nak buat filem bergenre macam ni dan sekarang, sudah terjamu depan mata trailer 8 Jam. Teruja mak u'olls. lulz

Entri terkait:

Tuesday, 21 June 2011

KL Gangster yang memang gangster.

Entri hari Isnin bersamaan 13 Jun tapi baru post hari ni. Bukti guwa seorang blogger yang permalas. Dalam entri ni guwa cuma nak cakap yang guwa dah tengok KL Gangster dan memberikan pandangan guwa selaku seseorang yang dah tengok filem ni. Pertama-tamanya, sape yang belum tengok. guwa sarankan lu orang tengok cepat. Guwa jamin lu orang mesti puas hati punyalah. Nak dibandingkan dengan filem Kongsi, memang tak terbanding beb. Filem ni 3 kali ganda syok, menarik, gempak dan puas hati dari filem Kongsi yang indah khabar dari rupa.

Memandangkan guwa ni rabun jauh, so guwa amek
seat depan-depan supaya sedap mata memandang.
Semua pelakon betul-betul menjiwai watak masing-masing. Guwa yang tak berapa minat Syamsul berlakon pun tak terganggu dengan lakonan beliau sebagai Shark anak tiri kepada King, taiko besar KL. Watak paling lawak dalam filem ni Sofi Jikan dengan Zizan. Zizan biasalah, dah memang pelawak. Tapi Sofi Jikan memang superb, ayat-ayat yang dia guna memang langsi.dan makan dalam. Aaron Aziz standard ah, meneruskan sifat-sifat cool beliau selaku watak utama dan hero dalam filem ni. Cerita ni bagi guwa memang terbaik, semua ikut flow. Watak pompuan yang pakai seksi, tunjuk peha dengan tetek kurap pun tak ditekankan macam filem gangster yang lain.

SINOPSIS
KL GANGSTER mengisahkan cerita hitam dua beradik;Malik dan Jai yang telah terjebak dalam dunia gangsterisme.Malik (abang Jai) telah dipenjarakan selama 5 tahun akibat dikhianati oleh kumpulannya sendiri yang didalangi oleh Shark,anak tiri King iaitu ketua kongsi gelap yang paling berpengaruh di KL.Setelah dibebaskan,Malik bertekad ingin berubah serta menjauhkan diri dari kehidupan hitam sebagai ahli kongsi gelap.

Malik menjalani rutin kehidupan seperti orang biasa  yang lain sambil menjaga ibunya yang sudah tua tapi sebagai bekas banduan yang dipandang serong oleh masyarakat adalah agak sukar dia menjalani kehidupan seperti biasa. Beliau sering diganggu oleh gangster-gangster lain yang masih berdendam dengannya  sehingga King tampil menghulurkan bantuan untuk Malik memulakan kehidupan baru.  - Blog Syamsul Yusuf

TRAILER


WATAK UTAMA DAN DIALOG

Aaron Aziz sebagai Malik
Abang kepada Jai, kawan kepada Ajib dan Fadil. Bekas gangster yang disegani dan dimusuhi.
Dialog:
-Lu kasi guwa mati dulu la baru gua diam!
-Cuti dah abis bro~
-5 Tahun wa kat dalam, ramai yang nak cucuk wa, kat dalam mana mau lari?
- Hidup dan mati bukan kat tangan lu lah sial! 


Adi Putra sebagai Jai
Adik kepada Malik, hati batu.
Dialog:
- Memey laa~
-Abang tak abang, sapa kacau aku pecah! 
-Wa bukan takut mati, tapi wa tak nak mati
-Suke?! Lain kali jngan buat lagi taw. Nanti mak mara~
-Korang semua nak makan pasir? Makan lumut? Aku nak makan fish'n'chip!
-Lu jangan nak azan guwa pulak~
-Aku peduli ape! Aku tak nak hidup merempat macam kau!
-Tapi kalau dia sentuh kau Dragon, aku cium dia~
-Kirim salam sama Tok Anjang dia!
-Seram nih~
-Aku taat pada yang satu~



Sofi Jikan sebagai Ajib
Kawan kepada Malik. Seorang yang mementingkan persahabatan.
Dialog:
-Amacam cuti panjang? Bessstttt~?
-Sekarang wa boleh simpan wa punya sengat, pasal wa pun sudah penat~
-Sayur kita jual satu kilo 3,4 ribu bro! Ini satu kilo 3 ringgit lu mau jual ka?
-Lu menyalak manyak Kuat! Selupe anjing lu tau?
-Lu ada pistol ha? Lu kasi tembak. sini! sini! sini!
-Kasi wa mati sekali tengok? Wa pun sudah bosan tengok muka lu hari-hari.
-Lu tau ka? Lu tau ka? Lu tak tau maa~
-Tengok wa punya lutut, tara goyang kan?
-Jangan sampai gua kerat lu 18, baru lu taw erti penyesalan!
-Lu, wa, Dragon, perempuan, karaoke.. baru SELESA
-Lu rembat Malik, guwa rembat lu.

Zizan sebagai Fadil/Abang Long Dil
Kawan kepada Malik, seorang ahli Pekida.
Dialog:
-Itu belum abang long Dil, kalau abang long Dil dah arwah die tu~
-Ehh sial lah~ puih!
-Jangan risau, tak de alkohol .
-Lawan aku bukan 2 orang , tapi 2 lori.
-Abang long Bukit Bintang, semenjak guwa korek hidung dia, baik resdong dia.
Syamsul sebagai Shark
Musuh ketat Malik, anak tiri kepada taiko besar KL.
Dialog:
-Abang besar sudah keluar, wa ingat lu sudah mampus!
-Sekarang tak kira lu Abang Long ka, lu Ayahanda ka, ini KL gua pegang!













Nota ringkas tak berapa padat:
Sofi Jikan watak yang guwa paling minat dalam KL Gangster! Pekida ni memang cepat melatah betul, guwa tengok biasa je. Takda pun kod-kod rahsia. Lagipun cerita ni bukan pasal Pekida pun. HOK ALOH! Anyway, guwa taktau apahe ayat yang guwa guna dalam entri ni rasa macam tak kena je. -_-''
More sinopsis visit: Blog Syamsul Yusuf
Dialog kredit: Ujang 

Sunday, 12 June 2011

Fuck you es-kay-emm-emm!

Najib repeats promise of no Internet censorship
KUALA LUMPUR, April 24 — Datuk Seri Najib Razak promised Malaysians today that his administration would never censor the Internet. There had been two attempts to put a Chinese-style “Green Dam” to filter the Internet in Malaysia in the past while a number of Malaysians protested last week over the free 1 Malaysia email service which they felt was unnecessary. - The Malaysian Insider

Bulan April cakap lain bulan May buat lain. Apa kes? Pandai bermain kata betul kamu ya. Ingat rakyat-rakyat sekalian ni lembu ke? Kalau nak block YouJizz, Spankwire, RedTube, MadThumbs guwa tak kisah der. Ini sampai Piratebay tempat guwa lepak pun kena block celaka apa ini es-kay-emm-emm. Sohai lah ini gahmen. 




"Kami sedih apabila Malaysia melampaui hak asasi manusia sekali lagi," kata wakil laman ThePirateBay.org , Winston Bay kepada Malaysiakini.

Malasia prohibe el intercambio de archivos en el país
Malas noticias las que nos llegan desde Malasia, y es que la SKMM, la Comisión de Comunicaciones de Malasia encargada de las regulaciones, ha ordenado con una carta a todas las iSPs del país a que bloqueen todos los sitios que existan de intercambio de archivos. En estos momentos más de un decena de los principales servicios de hostings han sido bloqueados, entre otros, los famosos Megaupload o The Pirate Bay 

Malaysia Larang berkongsi fail didalam negeri
Berita buruk bahawa kita berasal dari Malaysia, dan SKMM, Suruhanjaya Komunikasi Malaysia yang dipercayai dengan peraturan, telah memerintahkan surat kepada semua ISP di negara untuk menyekat semua laman web yang ada untuk pertukaran file. Saat ini lebih dari sedozen hostings besar jasa telah disekat, termasuk Megaupload terkenal atau The Pirate Bay.-ALT1040 

Malajzijské úrady vydali príkaz na zablokovanie The Pirate Bay či Megaupload. Premiér krajiny Datuk Seri Najib Razak pritom vo svojom aprílovom vyhlásení prisľúbil, že jeho administratívna by nikdy necenzurovala internet. Podľa TorrentFreak komisia SKMM dala už dávnejšie najavo, že je rozdiel medzi cenzúrou a dodržiavaním zásad právneho štátu. Vyhlásenie o odstavení stránok nadobudlo platnosť 30. mája, no podľa dostupných informácií nie všetci provideri k blokovaniu pristúpili. -ZIVE 
Kerajaan Malaysia mengeluarkan perintah menghalang The Pirate Bay atau Megaupload. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak negara sementara dalam laporan bulan April berjanji bahawa pentadbiran tidak pernah akan disensor internet. Menurut Suruhanjaya TorrentFreak SKMM dia sudah sejak lama muncul bahawa perbezaan antara sensor dan menghormati supremasi undang-undang. Kenyataan di laman pembongkaran mulai berlaku pada tarikh 30 Mei, tetapi menurut pembekal maklumat yang sedia untuk menyekat semua bergabung. -ZIVE


Nota ringkas tak berapa padat:
Yang ayat berterabur tu guwa translate guna Google translator. Harap Maklum.
Sumber:

The Malaysian Insider
ALT1040
KIVE

Test your brain!




Nota ringkas tak berapa padat:
Ya, guwa malas nak fikir dan taip panjang-panjang. Oh ya, I've answered 6 question less than 3seconds dan berdasarkan jawapan yang guwa berikan, guwa serius perlukan pertolongan. kahkahkah!

Friday, 10 June 2011

Pengarah KL Gengster dan Kongsi bakal disaman PEKIDA


PETALING JAYA: Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) berhasrat menyaman penerbit dan pengarah filem Kongsi dan KL Gangster kerana mendedahkan beberapa perkara sulit yang digunakan dalam pertubuhan tersebut melalui filem mereka.

"Kami melihat filem Kongsi dan yang terbaru ini KL Gangster telah melampaui batas apabila menggunakan kata laluan dan kod rahsia Pekida. Kod rahsia berkenaan selalunya digunakan di antara ahli-ahli Pekida dan ia tiada kaitan dengan gengsterisme seperti mana yang dipaparkan dalam kedua-dua filem ini."

"Mereka juga telah membuka banyak rahsia Pekida dengan menerbitkan filem bercorak gengster yang sebenarnya hanya memalu dan menjatuhkan martabat bangsa Melayu sendiri," ujarnya lagi.

Shikin berkata, pihaknya kecewa kerana penerbit filem tersebut iaitu Skop Production dan Metrowealth yang tidak sensitif dengan perkara melibatkan pertubuhan tersebut. Kedua-dua filem itu juga dilihat telah menjejaskan imej masyarakat Melayu apabila mengaitkan golongan Melayu dalam kumpulan gengster. -mStar Online

Memang Pekida ni bagus, pertubuhan Islam, apa tak bagus plok. Tapi anak buah mung tu ramai dah terpesong mung tau dak? Kalau takda angin masakan pokok bergoyang. Setuju? Ok, guwa nak tanya 1st thing yang terlintas kat kepala hotak korang kalau dengar Pekida ni apadia? Penyalahgunaan kuasa? Gengster? Atau mafia melayu yang berani bila berkumpulan, menikus bila berseorangan?

Tujuan penubuhan Pekida ni bagus, suci, bermutu malah berfaedah kepada bangsa melayu dan umat Islam di Malaysia.
    Tujuan dan Matlamat Penubuhan PEKIDA:
2.1   Menegak dan memperjuangkan syiar Islam sesuai dengan ajaran Al-Quran dan Hadis.
2.2   Mengujudkan taat setia yang kukuh dan tidak berbelah bahagi kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertua Agong, Sultan-Sultan, Dan Raja-Raja Melayu.Kerajaan dan Pemerintah dan mematuhi Perlembagaan dan Prinsip-Prinsip Rukun Negara.
2.3   Mengujudkan sumber kewangan masyarakat Islam dan menubuhkan Yayasan serta menggalakan ahli untuk bekerjasama memberi bantuan dan sokongan bagi meningkat dan meninggikan taraf kehidupan umat Islam di segala bidang serta mengadakan atau menebus harta, bangunan, dan lain-lain harta.
2.4    Menganjurkan kerja dan usaha amal kebajikan untuk faedah ahli-ahli.
2.5    Mempertahankan Negara dari ancaman musuh dan anasir jahat, komunis, dan golongan anti Islam.
2.6    Mendirikan institusi pendidikan dan menjadikan bidang pendidikan sebagai tugas penting dan utama yang perlu dilaksanakan untuk ahli, anak-anak mereka dan masyarakat umum.

See? Suci murni bukan matlamat dan tujuan penubuhan Pekida ni. Tapi kenapa bila dengar Pekida, perkara-perkara negatif mula menular dalam diri?

Pasal kod rahsia tu, kenapa perlu ada kod rahsia dalam berjemaah. Pertubuhan Islam, amar makruf nahi mungkar yang bermaksud "mendekati perkara-perkara yang baik dan menjauhkan perkara-perkara yang tidak baik", pun ada rahsia-rahsia? Imej melayu terjejas dek kerana 2 filem arahan anak muda ni? Kamon, imej melayu dah lama terjejas wei, dah calar balar dah. KECOH LAH LU!



Nota ringkas tak berapa padat:
Apahal guwa emosionalisma terlebih ni. lulz Anyway, Gangsta Mexico, Gangster Hong Kong, Yakuza Jepun, Mafia Itali masing-masing ada filem pasal diorang. Takda pulak guwa dengar pengarah yang buat filem pasal diorang kena saman or kena bunuh. Sebenarnya guwa pun tak paham apa yang guwa mencarut dan cuba sampaikan disini. Lu orang paham?

Sumber: mStar Online & Pekida Malaysia 

WTF - Buat tatu gambar rakan Facebook


AMSTERDAM: Sesetengah orang suka menunjuk-nunjuk mengenai bilangan rakan yang mereka miliki dalam Facebook. Namun, kebanyakannya tidaklah melakukan perbuatan keterlaluan hingga mentatu gambar profil mereka di lengan. Seorang wanita mengambil keputusan mengingati semua rakan Facebooknya seramai 152 orang dengan mentatu gambar profil mereka pada lengannya.

Penggemar rangkaian sosial warga Belanda terbabit memuat turun rakaman video mengenai tatunya itu di YouTube. Wanita yang menggunakan nama ‘susyj87’ menulis: “Selepas beberapa bulan bekerja, saya mahu menunjukkan kepada anda semua tatu sosial saya. Cantik, bukan? Saya cukup bangga dengannya. Harap anda sukakannya juga!” Bagaimanapun, sesetengah pengguna YouTube mempertikaikan sama ada rakan Facebooknya itu akan kekal seperti tatu itu.

Tahniah atas tatu yang cantik itu. Harap anda terus berkawan dengan semua rakan anda dalam tempoh yang lama,” tulis seorang lelaki selepas menonton tindakan susyj87 menerusi Youtube.

Kebodohan dan kebijaksaan seseorang manusia dilihat dari perbuatannya.

Nota ringkas tak berapa padat:
Papepon, the tattoo artist serius hot! #turnon lulz
sumber: myMetro

Tuesday, 7 June 2011

The Insidious

POSTER


TICKET

Ini seminggu lebih punya cerita, kalau makanan dah lama jadi taik. Tapi nasib baik ianya memori yang di simpan di kepala otak! Hidup bukannya selalu ada masa terluang nak update sentiasa, setuju? Ok, guwa cuma nak bagitahu yang guwa dah tengok movie seram 13pg bertajuk Insidious. Apa yang menarik perhatian guwa tentang cerita ni, ia seakan menjawab persoalan guwa yang sekian lama terbuku dihati dan jiwa kecil guwa tentang orang yang koma. Guwa selalu fikir, apa roh orang-orang yang koma ni buat. Takkan duduk terperap dalam badan je. So, cerita ni secara tak langsung menjawab sedikit persoalan guwa dari segi umumnya. Jalan cerita menarik, dari start sampai klimaks ikut flow je. But the sad thing is the ending serius SUCK ASS!

SCENE

Babak ini sangat CHIBBAI. Guwa jerit word 18SX dalam panggung masa ni. Dah la sebelah dengan belakang guwa kaum-kaum awek punya port. Guwa tak pasti sama ada market guwa jatuh merudum atau tak dek kerana jeritan 18SX tersebut. Yang penting, "ada guwa kesah!":

Konklusi guwa lepas tengok cerita ni membuatkan guwa terfikir, adakah perogol, pembunuh, perompak dan penjenayah berat sebenarnya adalah roh jahat yang telah memasuki badan mereka semasa mereka keluar "merantau" semasa tido pada waktu malam just like this movie?. Ok, guwa memang kebudak-budakan yang mudah terpengaruh dengan movie. kbai!

TRAILER

Nota ringkas tak berapa padat:
Umur dah 20an, tengok movie seram 13pg pun menjerit-jerit macam kena rasuk setan! #EPICPHAILZ!

Thursday, 2 June 2011

Aku part-time blogger yang pemalas. #dealwithit

Oleh kerana lama sangat tak update blog, guwa jadi sangat malas nak menaip. Jari-jemari guwa menjadi kaku. Otak kiri guwa hampir-hampir menjadi tepu dek kerana terlalu lama tidak berfikir macam mana nak buat ayat. Selama 2 bulan lebih blog ni tersadai, selama itulah guwa dapat banyak rengekan manja dan pertanyaan dari pembaca guwa kenapa dah lama tak update blog. ( #truestory brah! ) So, di pagi yang serba sunyi lagi sejuk ni, guwa nak buat comeback sikit. Nak bagitaulah yang blog ni masih bertuan dan masih bernyawa. Sekarang ni guwa agak ke-busy-an sebab tu tak dapat nak meng-update dengan kerap macam dolu-dolu. So kalau korang ada info nak kongsi dengan guwa, guwa alu-alukan. Bukan apa, nenek guwa pernah cakap, berkongsi itu mengambil berat. lulz

Anyway, guwa ada sikit info berguna untuk korang semua:

How to be popular for dummies.
1. Buat kenyataan yang agak babi.
2. Yakin dan bangga dengan kenyataan anda.
3. Post di blog, twitter atau facebook.
4. VOILA! now you can be popular mengalahkan #retis macam #adindaevans. kahkahkah!

Note ringkas tak berapa padat:
Aku part-time blogger yang pemalas. Aku malas nak update entri dan aku malas nak followback. For new followers of this blog,  Thanks!

Tuesday, 22 March 2011

Guwa nak kahwin bulan 5 nanti.

Masa sekolah, cikgu guwa mengajar tajuk itu penting dalam setiap penulisan. Apatah lagi dalam setiap filem dan video pendek. Tajuk hendaklah kena dengan isi yang cuba disampaikan. Tetapi, seseorang telah berkata kepada guwa, "tajuk tak penting. yang penting isi jer." guwa macam | apakebangang statement itu? | Hatta video 3gp pun ada tajuk yang menarik beb. Cuba kalau tajuk 3gp tu lembu_makan_rumput.3gp guwa yakin hanya 10 orang dari 100 orang akan tengok video itu. Tapi kalau video itu bertajuk najwa_ampang_hot.3gp Lu orang fikirlah sendiri berapa ramai yang akan tengok video tu.

Ya, isi memang penting, tetapi tajuk juga memainkan peranan penting bagi sesebuah video, filem mahu pun penulisan. Lu nak tengok movie lu tengok tajuk dulu. Lu nak beli novel lu tengok tajuk dulu. Lu nak baca entri blog lu baca tajuk dulu. Oh, berkenaan tajuk entri ini, guwa saje letak tajuk macam tu. Sekarang apa yang lu rasa bila baca tajuk lain isi lain? lulz

Note kepada admire dan peminat guwa:
Lega lettew guwa belum nak kahwin lagi. lulz

Brilliant Brazilian

"Saya dah dua, abe Torres bila lagi?" - David Luiz
Takpa Torres, pelan-pelan kayuh na? Jauh dari Stamford Bridge dan England, masih ada yang menyokong anda dari setiap sudut sama ada tepi, depan mahupun belakang. Kita ketepikan kisah Torres dengan kemarau goalnya. Kita kembali kepada David Luiz dan Ramires the brilliant brazilian, berdasarkan perlawanan malam itu, jangkaan guwa bahawa Luiz the Kerinting Hair bakal mendapat gelaran Man of the match dan bukannya Ramires adalah tepat walaupun Ramires the Skeleton Boy melakukan gerakan solo yang cantik ketika menambah goal pada minit kecederaan. Luiz juga sempat memberitahu media bahawa rahsia tandukan bersahajanya ketrika menentang Manchester City adalah kerana keanjalan rambutnya yang kerinting. Dengan statement bintang muda itu, dijangka ramai peminat Chelsea dan pemain bola bakal mengkerintingkan rambut dengan foam rollers.

Meanwhile at City of Manchester...

"Nok haram sungguh sapa duk main laser-laser ni." - Chris Foy
Penyokong-penyokong Manchester City berang dengan kemenangan Chelsea dan menuduh Chelsea menipu dalam bermain sepak bola apabila satu pancaran laser telah dikesan pada wajah pengadil yang mengadili perlawanan, Chris Foy. Mereka juga cuba untuk tweetup #ChelseaCheatLaser dan #salahlaser tetapi tidak mendapat sambutan dari penduduk Indonesia.

Match Facts and Stats...
 

Wednesday, 9 March 2011

Roti John bukanlah makanan kesukaan Lionel Messi.

Pagi tadi guwa bangun, dengan rambut panjang yang masih kusut tidak terurus, tiba-tiba perut guwa memulas-mulas dengan pulasan yang luar biasa hebatnya. Guwa berkata sendirian, | Celaka, ini mesti kari mamak semalam ni. | tanpa membuang masa, guwa terus mencapai rokok di atas rak buku dan bergegas ke tandas untuk memunaikan apa yang telah dihajatkan. Sambil membuang air kumbahan, guwa menyedut dan menghembus asap rokok dengan perasaan yang sangat tenang walau asshole agak sedikit pedih kerana tujahan bahan buangan yang terlalu laju. Selesai mandi-manda, guwa bersiap dan menuju ke dapur berhampiran untuk menghasilkan satu roti yang dinamakan Roti John. Tanpa guwa sangka, pertama kali percubaan guwa telah berjaya menghasilkan Roti John dengan begitu perfect sekali. guwa berkata sendirian lagi, kali ini dengan ketawa kecil, | Malam ni dah boleh  start berniaga. miehehe |

Oh, ini bukanlah Roti John yang guwa hasilkan. Guwa rembat kat google jer ni.

Meanwhile at Nou Camp...

Guwa tak kisah walau nampak macam gay, janji Barcelona menang - Lionel Messi
Barca attempts 19 on goal shotout against the visitor, while Arsenal never managed a shot on target and surely Barca beat Arsenal 3-1 and 4-3 on aggregate to reach the Champion League quarterfinals. Fuh, dasat geller leh~ Its oklah Arsenal, Barca memang kuat. Nak buat guane ye dok? ni FA cup ahad ni lawan ManUre, takkan tak boleh beat kot. The Blues dengan The Reds relax jer benam itu setan merah. kamon ganer! i no u can do it! Tetiba nak main miniclip plop. kbai!

Tuesday, 22 February 2011

Hantu Kak Limah Balik Rumah, cerita sampah ke?


Dah lama guwa nak update pasal benda ni. tapi takda mood, sampailah guwa terbaca satu entri kat blog someone tentang filem melayu yang macam sampah yang guwa tengok lebih kepada komdem cerita ni. Guwa bukanlah peminat sejati Kak Limah, cuma guwa tak gemor cara dia tulis macam dia tau segalanya selok belok filem tempatan. Sebenarnya banyak message-message yang diselitkan oleh Mamat Khalid dalam filem-filemnya. Macam yang terbaru ni, Hantu Kak Limah Balik Rumah. Sebenarnya banyak message yang cuba disampaikan dalam cerita ni. Tapi yang orang boleh nampak dengan jelas hanyalah "ce ceriter, ce ceriter." dan "Kite bako jer" Lepas tu cakap cerita ni sampah. Apa kes? So, apa message yang guwa dapat dalam filem melayu "sampah" ni?

1: Babak Pak Jabit dengan Pak Abu
Pak Abu: "Kita tukar fesyen baru, tak payah buat pilihanraya."
Pak Jabit: "Haa, eloklah tu, Pak Abu memang tak boleh memimpin dah. Inilah apa yang berlaku dalam parti politik kita, dah tua masih lagi nak memimpin. Bila ada masalah, langsung tak boleh bertindak."
Pak Abu: "Betul, betul apa dicakap si Jabit ni. Sepatutnya orang muda-muda yang memimpin. Bukan orang tua."
Seriously orang bebal jer yang tak dapat tangkap maksud yang cuba disampaikan. Sudah terang lagi bersuluh ayat adalam babak ini ditujukan khas buat parti politikalization yang busuk.

2: Usop meluahkan luahan hati.
"Kereta sorong ni kalau bukan hak milik kerajaan, dah lama wat lempo jer kat sungei"
Apa yang kome semua dapat tangkap?

3: Jampi daripada bomoh siam.
 "Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok!"
Apa yang lu orang tau maksud plawok ni? Apa yang guwa tau plawok ni bermaksud penipu dalam konteks pemahaman orang timur. Secara tak langsung Mamat Khalid cuba menyampaikan bahawa bomoh-bomoh ni kebanyakannya penipu. Lu orang yang tak tau maksud mesti bila tengok babak ni tak tergelak kan? Guwa tengok jer babak ni berdekah-dekah guwa gelak.

4: Semasa Usin menyanyikan lagu Cinta Kristal nyanyian Rahim Maarof plak. Terdapat satu band yang berupa syaiton nirajim. Apa lancau tetiba ada setan goreng gitar plak kan? Tapi guwa syak Mamat Khalid memerli masyarakat melayu yang kerap mengaitkan kumpulan rock dengan pemujaan syaitan dan blackmetal.

5: Bila usin mengatakan,
"Teman 3tahun, 3tahun di Singapore tu takda sekor hantu pun teman tengok kat sana tau. Yang ada tu ha, hantu tue tu, merepek-repek cuba nak mengajor kita semua ni, macam mana nak mentadbir negara kita ni, heh!"
Apa yang lu orang dapat tangkap bila baca ayat ni?

Last but not least, Bila satu bomoh indonesia datang dan kerap berkata
"aku ini orang indonesia, kalau enggak penuh ilmu didada tidak sampe ke..."
guwa tak pasti ini apa guwa syak ini adalah perlian kepada rakyat Indonesia.

Ini je lah yang guwa dapat update, guwa memang pemalas nak update entri panjang-panjang pasal filem-filem ni. Lagipun, guwa bukannya amek jurusan perfileman nak cakap lebih pasal filem, Guwa pun  sama noob jer dengan lu orang tentang filem ni semua. Tapi lu orang yang tengok movie ni lepas tu talk shit bout this movie nampak ke semua ni? Wait, kalau lu orang nampak mesti tak buat entri kondem-kondem kan? heh.

Middle finger untuk orang macam ni? Tak perlu, daripada guwa bagi middle finger baik guwa bagi fingering terus ye dak? lulz Papepon layan seyh lagu ni. Teringat zaman-zaman kecik masa hingui duk meleleh. kehkehkeh

iPad 2 Review - Hands on by Exkild

HAHAHAHAHAHAHAHA!
Guwa ingat betul lah iPad 2 Review, rupanya parody. Sudahlah bapak gedabak besar, macam lebih kepada iBoard. Serius macam #jilaka! One more thing, and if you happen to have justin bieber, it will automatically self-destruct! LOL!

Hi my name is Facebook.


Satu pasangan suami isteri di Mesir telah menamakan anak perempuan mereka dengan nama FACEBOOK sebagai mengenang budi dan jasa baik sosial network itu kerana peranan besar yang dimainkan pada 25 Januari 2011 sehingga President Hosni Mubarak berjaya digulingkan. WTF?! Walau sebesar mana pun pengorbanan dan pengaruh Facebook, Twitter, Youtube dalam hidup guwa, tidak sesekali guwa akan berikan nama sebegitu rupa kepada anak guwa dan biarkan dia diejek disekolah kelak. Dumb and Fail parent.

Monday, 21 February 2011

Peraturan dan tatatertib ketika menjadi kawan guwa di alam maya.



Baca tajuk macam | lek eleh mamat ni, bajet artis sial nak ada peraturan, tatatertib bagai. | Bukannya apa, guwa memang dah lama bajet diri guwa ni artis. Tapi baru sekarang guwa nak tonjolkan kebajetan guwa ni. Kalau nak diikutkan entri ni sebenarnya lebih kepada nasihat. Nasihat untuk korang bagi memudahkan perjalanan hidup guwa. For your information, I've started approve people on facebook. But only girl and based on mutual friends jer (kalau yang cun tu takda mutual friends pun guwa approve gak. kalau guwa terapprove lelaki tu maknanya dia memang bernasib baik). Why? Because imapervert and wanna stalk their picture everyday lah. Problem? lulz

Guwa jugak semakin aktif menggunakan twitter sebagai platform untuk guwa melepaskan amarah, keluhan dan rengekan manja guwa. So, bagi yang baru menjadi friends dan followers guwa di facebook dan twitter, guwa nak bagitau: Status dan tweet guwa banyak berbaur bolasepak Chelsea, racist, lucah, caci maki, sarkanisma, troll dan sebagainya. Jadi, bila baca status dengan tweet guwa, sila baca dengan intonasi dan nada yang paling baik, yang paling lembut, yang paling perlahan, yang paling manja, hatta status itu berbunyi "macam babi lah kau ni!" bagi mengelakkan salah paham ketika membaca status guwa. Korang juga di izin dan dibenarkan untuk print skrin mana-mana status guwa yang korang tak puas hati dan berikan kepada Oh! atau Eh! media. lulz

Last but not least, bila baca status guwa sila jangan nak emosionalisma, patriotisma, politisma dan butthurtisma tak tentu pasal. Adalah tidak menjadi tanggungjawab guwa untuk mengikut rentak hati korang yang jiwang itu dan tidak menjadi tanggungjawab guwa juga untuk mengubati hati korang yang mudah terluka. Kalau rasa nak emo dan butthurt jugak, korang dipersilakan jalan terus, belok kiri lepas tu terus pergi mampos.

Saturday, 19 February 2011

Chelsea Blue Day


Guwa dengar lagu ni macam bersemangat ada, macam sayu pun ada. Teringat zaman kegemilangan Chelsea bersama Hasselbaink, Zola, Duff, Robben, Gudjohnsen, Crespo, Joe Cole, Maurinho dan ramai lagilah. Pergi mampos korang nak cakap guwa sandarkan pada kenangan macam the scousers ke apa. Apa yang penting guwa serius miss that moment.

Thursday, 17 February 2011

Pelajar India dipaksa cakap "Keling babi".

BODOH!

Kalau guwa kena agaknya dah bergaduh kat situ. Stupid meleis. You no respect people but want people to respect you. Don't know how to respect? Ask your mom to teach you and get a life lah. Bodoh punya meleis. 1 Malaysia huh? In your dream lah. heh.



Note: This is the original video footage from : http://www.youtube.com/user/amingenji
It was removed in youtube (12/02/2011).

Wednesday, 16 February 2011

You are not a photographer. Deal with it.


Buying dslr doesn't make you a photographer. It just make you a dslr owner. UNLESS. you know how to "use" it and not just hang at your neck. OR. snap your own picture in front of the mirror using your expensive camera just to show off. OR. ask your friend to snap your picture holding a slr and acting like you're pro-photographer. Seriously, you've make me sick. AND. im not "jeles lettew".

PROBLEM?

Image from: Blog Serius

Friday, 11 February 2011

Thursday, 10 February 2011

Linkin Park nowadays

Setelah meluangkan masa beberapa jam mendengar kesemua lagu Linkin Park from their 1st single Papercut till the latest one, The Messenger. Satu soalan telah bermain di minda guwa.

WTF happened to their Minutes to Midnight and A Thousand Suns album??

Most of the song in both album sounds like gei song from boyband like Westlife or N'sync. Okay we put aside Reanimation album. For me, the Reanimation is totally an EPIC failed from Linkin Park kecuali beberapa lagu macam Pts. Of. Athrty (Points of Authority) and H! Vltg3 (High Voltage). Seriously, rockband kegemaran masa guwa kecik telah bertukar menjadi gei boyband. How fucked is that? Fenomena ini sudah cukup membuktikan dunia sekarang sedang berada akhir zaman. Ada kaitan? Maybe.

Macam sesetengah otai yang mengaku dirinya otai, dia menganggap dirinya membesar bersama lagu-lagu KRU, guwa pulak menganggap diri guwa membesar bersama lagu-lagu Linkin Park. So, bila Linkin Park membuat perubahan pada lagu yang dibawanya guwa macam, | Eh ni lagu Linkin Park ke? Eh, Linkin Park dah tukar vocalist ke? Eh, Linkin Park dah tukar ahli ke? | Okay sekarang kita berhenti complain sana sini macam rakyat yang tak puas hati dengan 1 Kerajaan nya.

Wednesday, 9 February 2011

#BROCODEMELAYU - This hashtag has made my day

Hashtag #brocodemelayu ini di inspirasikan daripada The Bro Code by Barney Stinson from How I Met Your Mother.  Hashtag ini juga adalah punca guwa tak online facebook semalam dan duduk mengadap twitter sambil bergelak tawa. HAHAHA! Lebih kurang begitulah guwa gelak. Berikut adalah tweet guwa tentang #brocodemelayu yang agak mendapat sambutan. miehehe:
#brocodemelayu seorang bro mestilah memakai boxer semasa tido.

#brocodemelayu bro takkan bergaduh sesama bro kerana awek.

#brocodemelayu jangan sesekali memakai pakaian atau payung berwarna pink.

#brocodemelayu seorang bro mesti mengutamakan bro yang lain daripada awek.

#brocodemelayu wajib off handphone jika lepak dengan bro-bro lain bagi mengelakkan gangguan lain seperti gangguan awekism.

#brocodemelayu berikan kata semangat kepada bro yang sedang down akibat team bola sepak favenya kalah adalah lebih penting dari menghanjing.

#brocodemelayu jangan sengaja tepuk bontot bro yang lain. Akibatnya sangat lah parah.

#brocodemelayu jangan sesekali petik nama bro-bro yang lain jika kantoi buat masalah. boleh menyebabkan pertalian sesama bro terputus.

#brocodemelayu jika ada bro yang ingin solat, jgn cakap dia poyo! sebaliknya tunjukkan dia dimana surau dan jemaah sesama bro sgtlah afdal.

#brocodemelayu jika terdapat mana-mana bro yang terpengaruh dengan kpop secara taksub, sila tunjukan jalan yang lurus untuk dia pulang.

#brocodemelayu JANGAN sesekali perlekeh bro yang tak reti hisap rokok atau shisha. Wajib ajar bro-bro ini sehingga diorang pandai.

#brocodemelayu bro yang mengaku @ adalah awek atau tunangnya adalah bro yang perlukan perhatian dan bro yang tidak brotak.

#brocodemelayu jangan sesekali ayat adik bro, kerana bro tidak suka berbesankan bro sendiri.

#brocodemelayu jika makan dikedai dan nampak bro order ais kosong sahaja, jangan tanya dia tak makan ke? Itu akan menguris hati bro itu.

#brocodemelayu bro sejati adalah bro yang gemarkan perempuan. bro yang bersifat ke-gay-an adalah bro yang tidak brotak.

#brocodemelayu jika ada bro yg mengaku xpernah marstubate, jgn cebik dan hina dia. give him buku marstubate for dummies.

#brocodemelayu jgn kongsi air! Itu akan menyebabkan anda kiss bro anda secara undirectly dan blh membuatkan perhubungan sesama bro terjejas.

Note - Maaf jika tak selesa dengan shortform yang ada, sebab guwa kopi pasta terus dari tweet guwa jer bro. Want more Bro Code Melayu? Check this out #brocodemelayu miehehe~

Monday, 7 February 2011

EMOSIONALISM: Emo dengan warna

FAKTA: Warna merah lebih menyerlah dari warna biru

Yang mana warna yang menyakitkan mata jika dipandang. Of course warna merah kan.
Orang tak normal jer cakap warna biru sakit mata kalau dipandang.
Dah tentu-tentu warna biru warna yang meredupkan pandangan.

Fakta saintifik mengatakan warna merah adalah warna yang menyerlah daripada warna biru mungkin betul. Jika tidak masakan warna merah selalu digunakan untuk mengalertkan orang macam tanda amaran atau lampu isyarat tanda berhenti ye dak? Perkara ini bukan hanya dibuktikan melalui saintifik tetapi juga melalui bola sepak apabila The Blues ditapau buat kali kedua oleh The Reds di tempat lawan dan juga ditempat sendiri. Tragedik malang ini mengingatkan guwa kepada pepatah, | jika kail panjang sejengkal lautan dalam jangan diduga. | Kekalahan ini sudah guwa jangka saat Gerrard menghantar bola secara melintang kepada Maxi Rodriguez pada babak pertama yang guwa sangka 1 goal sudah menjadi milik The Reds tetapi malang sentuhan Maxi mengenai palang.

The Blues melakukan serangan balas dengan menggunakan pemain yang baru dibeli dengan harga yang sangat ridikeles bagi guwa tetapi gagal menjaringkan sebarang goal. Bukan itu sahaja, sepakan padu Drogba juga telah dihalang oleh pemain bernombor 9 itu menyebabkan bola tersasar keluar dan Drogba hanya mampu tersengih-sengih sambil menjelirkan lidah umpama dubuk liar yang kehausan.

Pada babak kedua perlawanan, akibat daripada keseganan Fernando Torres untuk menjaringkan goal terhadap kelab lamanya pada babak pertama, Meireles mengambil kesempatan itu dengan meledakkan 1 goal buat The Reds dan Torres hanya mampu termenung di bangku simpanan. Menyaksikan bekas rakan sepasukan meraikan goal tersebut, guwa dapat membaca kata-kata yang terlintas difikirannya dengan begitu mudah. Berikut adalah kata-katanya setelah guwa translate dari bahasa Spain kepada bahasa Malaysia, | Menyesal sial guwa pindah! |

Perlawanan ini juga menyaksikan konflik dalaman diantara Cech dan Ivanovic apabila Cech hampir-hampir menumbuk muka Ivanovic kerana menyusahkan dirinya untuk menangkap bola. Selain itu, pemain no2 The Blues itu juga mempunyai konflik dalaman bersama pemain no2 The Reds apabila Glen Johnson melakukan body contact secara kasar dikotak penalti sehingga menyebab ketonggekan Ivanovic tidak seimbang lalu tergolek jatuh sekaligus belas kasihan pengadil diminta untuk mendapatkan penalti. Sudah jatuh ditimpa tangga buat pemain no2 The Blues apabila pengadil tidak menghiraukan permintaannya mudahnya itu. Permainan tamat setelah 4minit masa tambahan dilengah-lengahkan oleh pemain The Reds. Fulltime Chelsea 0-1 Liverpool

Izinkan guwa untuk meluahkan perasaan guwa sebagai penyokong setia Chelsea disini: BABI! BABI! BABI! BABI! FFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!

Sunday, 6 February 2011

K4KOMIK: Tidak Tahu Malu


Note: Gambar dirembat dari Sokernet.blogspot.com dan guwa edit apa yang patut. Wtf? game Chelsea dah nak mula. out for a footbaaaaallllll

Setan dibaham serigala liar!


Tanggal 6th February 2011, kelab yang kali terakhir memenangi FA Cup pada tahun 1960 dengan relax dan bersahaja malah dengan penuh bergaya mengalahkan kelab yang kononnya teragung di arena bola sepak dunia. Setelah ketinggalan 1-0 pada minit ke 3' babak pertama perlawanan hasil dari jaringan gerakan jual ikan Nani, sang serigala menyerang balas dengan tandukan Elokobi dari tengah kotak penalti pada minit ke 10' dan kelepup masuk menjadikan kedudukan terikat 1-1. Hasil dari jaringan itu, Elokobi mengekspresikan rasa gembira dihatinya dengan menendang tiang bendera di ruangan sepakan sudut sehingga tercabut dan memaksa agen yang bertugas untuk memasangnya kembali. Apa kes ni Elokobi? Relax, guwa tau lu happy dapat benam setan merah.

Pada minit ke 40' juga di babak yang prtama, Kevin Doyle telah meniru aksi Elokobi dengan menanduk masuk hantaran sepakan percuma oleh Nenad Milijas menyebabkan Van Der Sar tergamam kerana tidak menyangka pisang akan berbuah dua kali pada babak pertama. Kedudukan kekal 2-1 sehingga wisel penamat. Sumber lain mengatakan, akibat daripada keliaran yang ditunjukkan sang serigala, setan merah telah gagal untuk menghasut penjaga goal Henneysey untuk memboloskan 2-3 goal dan disebabkan keliaran ini jugalah pengadil menjadi gerun untuk menyebelahi puak setan merah.

Ternyata 11 ekor setan yang berwarna merah masih belum mampu untuk mengatasi 11 ekor serigala hitam yang liar kelaparan memburu mangsa dikala kesejukan angin pagi. Ini sekaligus membuktikan bahawa sejarah semalam yang unggul bukanlah satu janji untuk sesebuah pasukan itu untuk terus menongkah langit yang tinggi dalam mengapai kejayaan. Apa yang sudah berlaku telah pun menjadi sejarah, dan sejarah setan merah dibaham serigala akan terus segar di dalam ingatan penyokong-penyokong serigala hitam ini.

Mungkin inilah yang dikatakan karma buat pasukan setan merah didikan Pak Alex si pengunyah gula getah. Jika anda masih ingat ya, tanggal 6 November 2010 yang lepas, 11 ekor setan didikan pak Alex ini telah berjaya menjinakkan 11 ekor serigala peliharaan Mick McCarthy (atau nama samarannya Mek Katty) yang liar dengan kemenangan 2-1 Hasil daripada 2 jaringan mamat korean kegilaan wanita Malaysia, Ji Sung Park si mata sepet. Guwa masih ingat kata-kata yang keluar dari mulut guwa apabila si mata sepet berjaya menjaringkan goal pada minit-minit terakhir perlawanan. Serius faking.

Apa yang menjadi tanda tanya sekarang, mungkinkah kekalahan pertama pagi ini yang bersamaan 6th February 2011 memang apa yang dimahukan setan merah bagi mengingati tragedik hitam 6th February 1958 - Munich? Apapun alasan dan jawapannya,  kekalahan pertama setan merah pada musim ini telah menamatkan riwayat dongeng pak Alex yang berseloroh ingin mengekalkan title unbeatennya. Saat ini juga guwa amat yakin penyokong-penyokong setan merah yang taksub akan melaung-laungkan statement, | Baru kalah sekali beb. Apa ada hal? | sebagai perisai untuk menangkis segala tomahan yang dilemparkan kepada mereka. Kah Kah Kah Kah!

Image from: Fransisca's Blog

Saturday, 5 February 2011

BULLSHIT OR SOTRUE: Kata-kata apabila bercinta

K4KOMIK: Relationship Status


Fernando Torres Chelsea's number 9


This song is tribute to Chelsea vs Liverpool at Stamford Bridge tomorrow Sunday 6 Feb midnight/Monday 7 Feb morning. Pretty nice and creative song to me. I've put the lyric below, British slang serious hard to understand for a noob like me. Hope you guys can correct me if I'm wrong. Now lets sing along beibi!


It's just good to be true
I can't believe you're a blue
With your skill, your flare and your touch
You will score goal very much
It's like Christmas has arrive
El Nino is part of our Shed
It's just to good to be true
Fernando you're Chelsea blue

With or without your long hair
You still play with style and with flare
You've already got the world cup
And you'll win the Champion League now with us
Blue suit you more anyway
It's bring out joy I, I'd must say
Its just to good to be true
Fernando you're Chelsea blue

Here we go! Lets go!

Fernando Torres you used to play in red
But now oh Torres you play for us instead
Fernando Torres you're Chelsea's number 9

Fernando Torres now at Chelsea training ground
Fernando Torres you won't be ain't come down
Fernando Torres you're Chelsea's number 9

Fernando Torres you can still play in red
Fernando Torres but just for Spain instead
Fernando Torres El Nino we love you Torres
Yaaaayyyyy~
Si si si

Image credit goes to: Sokernet
Thanks to Zaki Supandi for the shared.

Remaja Malaysia pengguna code rahsia?

Just a short entry for tonight or should I say morning? miehehe Okay, entri guwa pagi ini macam gempak,tapi hakikatnya tidak semegah tajuk pun. Cukup dengan mukadimah lets check'em out.

"sqyq ngqnt0k" Boleh sesiapa ajar guwa macam mana nak sebut? Come on, jangan cakap yang bunyinya adalah "saya ngantuk". Sebab apa? Simple beb, sebab "sqyq ngqnt0k" tiada huruf vocal. You know huruf vocal? Didn't know? AEIOU? Yeah, thats what we call huruf vocal. So berbalik kepada isu yang di bincangkan. Di sekolah guwa belajar,
S+A= SA Y+A= YA SA+YA=SAYA  
dan bukannya 
S+Q=SA Y+Q=SA SQ+YQ=SAYA
So, no way bunyinya "saya ngantuk" okay. Adakah guwa miss something masa belajar ABC dulu? Guwa rasa tidak. Adakah cikgu guwa sembunyi something dan hanya orang-orang terpilih yang dapat belajar benda ni? Guwa rasa tidak juga. Adakah ini yang dikatakan bahasa code? Ermm, maybe. So guwa nak kena decode word ni dulu baru dapat maksud dia? Kahkahkah! Lagi satu, tak penat ke tulis macam ni? jap guwa cuba tulis macam tu. b0sANnYeW m4L4M niE. hURmM~ nAK wATp3w aEk? Serius penat sial taip macam ni. Dah lah lambat nak kena cari satu-satu. Macam mana diorang buat ha? I need an explanation! RAAGGGEEEEE!

Nak shortform boleh, nak jadi kreatif boleh, tapi jangan terlalu shortform plus kreatif sampai jadi macam ni. Entri ini membawa mesej, cintailah bahasa ibunda kita. Peace!

Entri terkait: COOL - Ewww!
Note: Guwa lapar macam serigala terbiar sekarang, imma out to hunt for a fooodddddd~

Friday, 4 February 2011

COOL - Ewww! by Anwar Hadi

HAHAHAHAHA!
Vlog mamat ni memang sempoi. Guwa ingat guwa jer yang memperjuangkan benda-benda ni, mamat ni pun memperjuangkan hak yang sama gak. Hak apa? Watch it yourself buddy. Anyway, keep it up mang! You rock!


Thanks to @apex_advan kerana memperkenaikan video ni kat chek.
Subscribe his video on youtube: IniAnwarHadi

Thursday, 3 February 2011

Nasib gay dan lesbian di Iran

Guwa benci orang yang dengan relax dan bersahaja menunjukkan kelesbianan dan kegayannya mostly dalam facebook. Wtf lah kau ni. Mak pak kau nak cuculah wei! Cipap dengan cipap, batang dengan batang apa benda tu? Ya Allah ya tuhanku. Macam mana nak bersenggama macam tu? Kesian kat mak pak kau, dulu masa kau kecik puas mak pak kau cakap | Jadilah lelaki dan perempuan sejati bila besar nanti yer? Sayang anak abah ni. | Serius, kalaulah masalah ni boleh setel hanya dengan sedas jetatan di kepala mereka. Guwa sanggup jetat kepala mereka berkali-kali untuk menunjukkan yang guwa amek berat tentang masalah mereka ini.

Soal nyawa pun mahu dipolitikkan?


Dulu masa guwa kecik guwa selalu pandang parti pembangkang ni sesuatu yang jahat, sesuatu yang nightmare giler babi dan Barisan Nasional pula parti yang superb, party yang holy giler babi. Lama kelamaan bila tahap pemikiran guwa dah di tahap stabil, guwa rasa sebaliknya. Tapi kadang-kadang guwa rasa dua-dua pihak nightmare giler babi, kadang-kadang pulak guwa rasa dua-dua pihak macam holy giler babi. Maybe para penyokong yang buat sesuatu parti yang nampak parti itu macam nightmare giler babi kot. Contoh macam penyokong parti ni, ada ke patut dia boleh cakap,

Majoriti pelajar-pelajar Malaysia yang ada di Mesir adalah penyokong-penyokong Pas. Disana boleh dikatakan kilang untuk melahirkan pemimpin-pemimpin Pas.

Oleh yang demikian saya mencadangkan kepada Kerajaan BN , jika hendak hantar pesawat untuk angkut mereka pulang, pastikan beri keutamaan kepada pelajar-pelajar yang menyokong Umno dan BN terlebih dahulu. Jangan pedulikan mereka-mereka yang menyokong Pas. Biarkan mereka melalak-lalak, utamakan orang kita terlebih dahulu.

Orang-orang seperti mereka tidak perlu diutamakan untuk diberi pertolongan. Waktu mereka susah baru mereka ingat nak minta tolong kerajaan. Waktu senang merekalah yang menjadi barua-barua menghentam kerajaan. - RBF Online

Tuesday, 1 February 2011

Reds no9 become Blues no9

Serius! Serius guwa betul betul tak sangka yang Torres akan jadi player Chelsea. Guwa ingat kisah Torres ni sama kes macam Rooney, just EPL gimmick. Rupanya, Torres memang dah muak dengan warna merah dan ingin menyarung jersey biru the pride of London. Selang beberapa minit guwa dapat tau David Luiz pun berjaya Chelsea kebas dari Benfica. Superb! Kita memang memerlukan Centre Back yang muda ya, bagi menguatkan kubu pertahanan yang diketuai oleh John Terry dan Forward bagi menggantikan Daniel Sturridge yang akan dipinjamkan ke Bolton. Happy Ending for the Blues in January transfers. Luiz and Torres FTW!


The Art of Egyption Revolution (Photo+Video+Info)

Keadaan sebenar di Egypt as from 31 January 2011 by one of Malaysian student in Egypt:
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia

 
Okay sekarang kita layan compilation video riot di Egypt. Bila tengok video ni, guwa rasa macam ada satu perasaan yang lain daripada yang lain beb. Lepas Tunisia, kini giliran Egypt pula. Islam semakin menguasai dunia? Jika benar Islam semakin menguasai dunia, bermakna kiamat semakin hampir. BTW, sementara tunggu video loading, usha dulu gambar-gambar yang guwa rembat ni.

Monday, 31 January 2011

Kerajaan Malaysia bangang atau bodoh?


Rakyat mesir akan melancarkan peperangan all out  (civil war) menjelang Rabu ini jika Husni Mubarak tidak berundur dalam tempoh yang diberikan. Mereka juga menasihatkan agar rakyat asing terutamanya pelajar Malaysia meninggalkan Mesir dalam tempoh ini. So, kerajaan Malaysia bila nak bawak balik pelajar Malaysia di sana? US, UK dan beberapa negara eropah yang lain semua dah complete evacuate rakyat diorang. Lembab gilerlah buat kerja, masa nak pilihan raya kemain lagi huha-huha sana sini siap spam email guwa ucap Chinese New Year dan guwa paling tak boleh blah dengan statement ni,
Kerajaan melihat tidak ada keperluan untuk membawa pulang rakyat Malaysia yang masih berada di Mesir" -Muhyidin Yasin
Di kala rakyat kita terperangkap ditengah-tengah kekacauan di sana, dengan para perompak bersenjata api bermaharajalela merompak dari rumah ke rumah, ramai banduan yang terlepas dan ada sumber mengatakan pelajar pompuan Malaysia di Iskadariah Mesir telah dirogol.  Masih "tidak ada keperluan" eh? Ni yang guwa nak RAAGGGEEEE! Serius guwa harap satu hari Malaysia akan jadi macam Mesir dan Tunisia. Guwa bukan menggalakkan ke apa, tapi selagi rakyat tak bersuara macam tu, kerajaan hanya akan pandang kita sebagai hamba.

Sumber kena rogol ni guwa taktau betul ke tak, tapi ramai yang kata sumber ni daripada Ummi Medic Mesir dan seorang pelajar Malaysia di Mesir.

Nak info lebih baca blog ni. Krisis Mesir dan Nasib Rakyat Kita

Saturday, 29 January 2011

Reds rejected Nandos transfer request

Hurmm, kena stay kat shit hole lagi aku.
The Reds boss: Kau jangan nak mengada Nandos, guwa nak bawak masuk Suarez ni nak gandingkan dengan kau. Kau nak pergi kat the mighty blues tu kau nak bergandingan dengan sape? Dubuk Liar? Tak payah berangan, dia sorang dah boleh rabak-rabakkan gawang lawan. Kau tak payah sibuk nak berganding dengan dia. Duduk jer kat sini jadi penunggu kat Anfield.

Feel sorry for Nandos for being made to stay at that shit hole.


Berita penuh dan soheh disini: Skysport
Gambar dirembat disini: www.kickette.com

Friday, 28 January 2011

Fernando: Let me join the mighty blues lah wei!

 BLUES MOVE ... how Torres could look in a Chelsea kit
Ayam Nando said: Let me join the mighty blues lah wei! Guwa dah bosan dengar fans the Kop asyik jerit | Yenuwa! Yenuwa! | semasa perlawanan. Dah macam Red Indian okay! Guwa nak dengar lagu, bukan laungan-laungan Red Indian. Lagu yang klasik tapi penuh makna dan semangat, lagu yang terklasemen dalam sejarah bola sepak Inggeris macam, | Flying high, up in the sky. We'll keep the blue flag flying high~ |
Sekarang terserah kepada sang jutawan untuk membuat keputusan. So apa kata fans Yenuwa sekalian? Kah kah kah kah!

Note: Yenuwa adalah YNWA yang selalu disebut-sebut fans the Kop. Guwa taktau macam mana nak sebut dan guwa rasa Yenuwa lebih mudah untuk guwa sebut. Berita dan gambar guwa rembat dari: The Sun UK

18SG - Kemalangan yang betul-betul heartless


Korang heartless ke tak? Orang yang heartless macam guwa jer boleh tengok video ni. Guwa pun tak pasti sama ada dia meninggal ke tak. Tapi at the end of the video dia dah senyap jer. Guwa assumed dia dah meninggal jer. So, sila bawa kenderaan anda laju-laju supaya video-video sebegini boleh dirakam dan di muatkan kedalam blog guwa. Ingat yer, BAWA KENDERAAN LAJU-LAJU. Sekian.

Video asal daripada Khairur Rijal dan di upload pada Jan 24, 2011 9:53am

Drbook bakal dilancar pada 2 Februari ini

Apa itu Drbook? Guwa percaya ramai dah tau apa tu Drbook. Tapi bagi yang tak tahu dan serius inginkan pengetahuan, korang boleh usha status Dr Rozmey kat bawah ni.

 
Pada mulanya guwa ingat dia cuma bergurau, serius guwa ingat dia main-main. drbook? Come on, sape yang nak anggap serius melainkan fans dia yang taksub. Setelah hampir sebulan berlalu rupanya dia memang serius nak buat social website bernama drbook. Guwa tak kisah lagi dia nak buat social website, yang guwa tak boleh blah tu kenapa perlu letak book dan juga 2u? Takda kecirian yang asli malah nampak sungguh menjengkelkan. Takkanlah poster filem 2 Alam dulu ambil gambar daripada filem Emily Rose, website pun nak ambil dari nama facebook? Come on, here I give you a name. Hmm, ah! You should put www.mushroomhead.com kahkahkah! No hard feelings.

Countdown: Drbook2u.com

Thanks to: Nur Syazwan Arasy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower Yang Sangat Heartless