Sunday, 5 September 2010

Bersuka-suka Dahulu, Berduka-duka Kemudian

Status: Agak kesian. Mood: Lapar.

video

Guys, check this out. Aku tak tau video ni fake or real. But, I think its real. No, I think its not. Argh, whatever lah. Sebab aku tengok video ni macam fake ada, macam real pon ade. So, korang lah yang nilai sendiri. Papepon, amek lah pengajaran daripada video ni. Ingat, bila bergurau jangan sampai tak ingat dunia dan bergurau tu biarlah bertempat. Jangan kerana gurauan, kita menyesal seumur hidup. ;)




Nota sampingan:
Dulu masa kecik kecik bila terlalu suka sangat
bila bergurau ngan adik aku bapak aku mesti cakap.
"Haa, bergurau sangat, nanti ko nangis bapak tambah lagi." haha XD
Sharing is caring an? so, feel free to share.

Ku abes menulis 1 coretan pada:
Pukul 6:25pm Ahad 5 September 2010.

Nenek pernah berkate:
"Bergurau biar bertempat, bergaduh jangan sekali"
.fullstop.

Hello silent reader, why not you leave a comment. I really appreciate that. :)


Beza Iklan TV3 dan Iklan Petronas

Status: Tak paham. Mood: Pelik.



Okay, sape dah tengok iklan raya daripada TV3? Apa pendapat korang tentang iklan tu? Aku pelik lah dengan TV3 ni, dah takda idea sangat ker? Tau lah 1Malaysia kan, tapi jangan lah sampai hilang ciri ciri kita sebagai bangsa Melayu. haish~ Haa, bagi yang belum tengok, korang boleh tengok iklan tu kat bawah ni. Then, sila komen yer?

video

Dah tengok kan? Okay, sekarang korang baca plak info kat bawah ni.


Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1. Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2. Buku - Bible
3. Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4. Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5. Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis
6. Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7. Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1. Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2. Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3. Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4. North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal) Pokok Krismas - Simbol Paganism

Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1. Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2. Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3. Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene

Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1. Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1. Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2. Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3. Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.

1. Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism
2. Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.

Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

1.Pulau - Singapore lah.

Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.

1. Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin
2. Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah

Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

1. Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)
2. Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab

Apa pendapat korang seetelah baca info ni? Mesti ada yang tak sependapat, ada yang sependapat kan? So, terpulang macam mana anda menilai, Aku cuma seorang blogger yang ingin berkongsi cerita dan info dengan korang semua. Okay, ni plak iklan raya daripada Petronas. Enjoy~

video

Setiap iklan daripada Petronas sentiasa penuh dengan nilai murni yang cuba disampaikan.
Tak kira lah iklan raya atau merdeka. To TV3, you should learn how to make an ad like this.
Learn from Petronas okay?


Nota sampingan:
Wallahualam~
Aku tengok iklan TV3 ni pon tak berkenan.
Iklan petronas gak tetap dihati.
ngeahhh~
The info is taken from Yusrizan Usop
Sharing is caring an? so, feel free to share.

Ku abes menulis 1 coretan pada:
Pukul 6:37am Ahad 5 September 2010.

Nenek pernah berkate:
"Dah takde idea sangat ker TV3?"
.fullstop.

Hello silent reader, why not you leave a comment. I really appreciate that. :)

Thursday, 2 September 2010

Lagi Penghinaan Terhadap Islam

Status: Sangat marah. Mood: Berang.


Klik image untuk tumbesaran yang sihat

Lagi sorang remaja yang ingin menjadi popular dengan mencetuskan kontroversi di Facebook. Kali ini penghinaan terhadap nama Allah, agama Islam dan bangsa Melayu. Astargfirullahalazim. Aku baca komen amoi ni memang sakit hati. Sakit yang teramat sangat! Jangan sampai tragedi berdarah berulang lagi. Well, korang semua pon tau kan apa dia tragedi berdarah kat Malaysia yang melibatkan antara kaum ni. Kepada Pihak berkuasa, sila ambil tindakan segera. Ini perkara yang sangat serius, jangan pandang sebelah mata lagi!



Nota sampingan:
Aku betul betul harap individu
tersebut dapat balasan yang setimpal!
Gambar ehsan daripada syahirul.com
Sharing is caring an? so, feel free to share.

Ku abes menulis 1 coretan pada:
Pukul 5:40am Khamis 2 September 2010.

Nenek pernah berkate:
"Astargfirullahalazim...terkedu nenek cu~ T__T"
.fullstop.

Hello silent reader, why not you leave a comment. I really appreciate that. :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower Yang Sangat Heartless