Tuesday, 22 February 2011

Hantu Kak Limah Balik Rumah, cerita sampah ke?


Dah lama guwa nak update pasal benda ni. tapi takda mood, sampailah guwa terbaca satu entri kat blog someone tentang filem melayu yang macam sampah yang guwa tengok lebih kepada komdem cerita ni. Guwa bukanlah peminat sejati Kak Limah, cuma guwa tak gemor cara dia tulis macam dia tau segalanya selok belok filem tempatan. Sebenarnya banyak message-message yang diselitkan oleh Mamat Khalid dalam filem-filemnya. Macam yang terbaru ni, Hantu Kak Limah Balik Rumah. Sebenarnya banyak message yang cuba disampaikan dalam cerita ni. Tapi yang orang boleh nampak dengan jelas hanyalah "ce ceriter, ce ceriter." dan "Kite bako jer" Lepas tu cakap cerita ni sampah. Apa kes? So, apa message yang guwa dapat dalam filem melayu "sampah" ni?

1: Babak Pak Jabit dengan Pak Abu
Pak Abu: "Kita tukar fesyen baru, tak payah buat pilihanraya."
Pak Jabit: "Haa, eloklah tu, Pak Abu memang tak boleh memimpin dah. Inilah apa yang berlaku dalam parti politik kita, dah tua masih lagi nak memimpin. Bila ada masalah, langsung tak boleh bertindak."
Pak Abu: "Betul, betul apa dicakap si Jabit ni. Sepatutnya orang muda-muda yang memimpin. Bukan orang tua."
Seriously orang bebal jer yang tak dapat tangkap maksud yang cuba disampaikan. Sudah terang lagi bersuluh ayat adalam babak ini ditujukan khas buat parti politikalization yang busuk.

2: Usop meluahkan luahan hati.
"Kereta sorong ni kalau bukan hak milik kerajaan, dah lama wat lempo jer kat sungei"
Apa yang kome semua dapat tangkap?

3: Jampi daripada bomoh siam.
 "Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok! plawok! Plawok! Plawok! Plawok! Plawok!"
Apa yang lu orang tau maksud plawok ni? Apa yang guwa tau plawok ni bermaksud penipu dalam konteks pemahaman orang timur. Secara tak langsung Mamat Khalid cuba menyampaikan bahawa bomoh-bomoh ni kebanyakannya penipu. Lu orang yang tak tau maksud mesti bila tengok babak ni tak tergelak kan? Guwa tengok jer babak ni berdekah-dekah guwa gelak.

4: Semasa Usin menyanyikan lagu Cinta Kristal nyanyian Rahim Maarof plak. Terdapat satu band yang berupa syaiton nirajim. Apa lancau tetiba ada setan goreng gitar plak kan? Tapi guwa syak Mamat Khalid memerli masyarakat melayu yang kerap mengaitkan kumpulan rock dengan pemujaan syaitan dan blackmetal.

5: Bila usin mengatakan,
"Teman 3tahun, 3tahun di Singapore tu takda sekor hantu pun teman tengok kat sana tau. Yang ada tu ha, hantu tue tu, merepek-repek cuba nak mengajor kita semua ni, macam mana nak mentadbir negara kita ni, heh!"
Apa yang lu orang dapat tangkap bila baca ayat ni?

Last but not least, Bila satu bomoh indonesia datang dan kerap berkata
"aku ini orang indonesia, kalau enggak penuh ilmu didada tidak sampe ke..."
guwa tak pasti ini apa guwa syak ini adalah perlian kepada rakyat Indonesia.

Ini je lah yang guwa dapat update, guwa memang pemalas nak update entri panjang-panjang pasal filem-filem ni. Lagipun, guwa bukannya amek jurusan perfileman nak cakap lebih pasal filem, Guwa pun  sama noob jer dengan lu orang tentang filem ni semua. Tapi lu orang yang tengok movie ni lepas tu talk shit bout this movie nampak ke semua ni? Wait, kalau lu orang nampak mesti tak buat entri kondem-kondem kan? heh.

Middle finger untuk orang macam ni? Tak perlu, daripada guwa bagi middle finger baik guwa bagi fingering terus ye dak? lulz Papepon layan seyh lagu ni. Teringat zaman-zaman kecik masa hingui duk meleleh. kehkehkeh

1 comment:

chocochoky said...

gila best cite ni. haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower Yang Sangat Heartless