Monday, 24 January 2011

WTF - Para blogger bakal kena bayar cukai?

Waklu! Guwa start blogging dari awal tahun 2009 sampai la ni haram 1 sen pun takdak income. Nak istihar apakebenda macam tu? Ni yang guwa nak RAAGGGEEEE! pepagi buta ni. Guwa yakin ini semua ni berpunca daripada kak red, veteran blogger wanita yang mengendalikan redmummy yang mengecahkan cerita dan membanggakan diri bercerita | Kiah Kiah, kau tau tak? Aku dapat income 12k sebulan, iya Kiah oi~ tak tahan kau~ Mari ler kita buat blog sesama | Dan akhirnya cerita ini sampai ke telinga pihak JPM...lalu! Pihak JPM dan LHDN mengatur langkah dan mengeluarkan kenyataan seperti di bawah:

Berita mengenai kak red yang muncul di muka depan Berita Harian boleh dikatakan agak menggegarkan dunia blogger tempatan. Guwa macam biasalah, bila ada berita macam ni guwa macam | Lekeleh, guwa rasa blog F.O.A, blog Hilang Punca, blog Teh Tarik Gelas Besar or blog Dauspozi lagi 10 kali ganda cool.| Bagi bloggers baru yang baru nak up ni, mesti tak kenal pun minah dalam paper ni. LOL Kalau tak kerana statement yang dikeluarkan Jabatan Penerangan Malaysia, takda guwa nak menyusahkan diri update cerita pasal Mumia Merah ni. LOL! Let's cekidaut keratan akbar semalam:


Penulis blog kreatif raih pulangan lumayan

KUALA LUMPUR: Pengendali atau penulis blog kini mampu meraih keuntungan sehingga RM1 juta setahun.

Beginilah fenomena penggunaan blog yang dulunya berfungsi sebagai pengantara politik, peribadi dan komuniti, kini beralih kepada perniagaan sehingga ada pengendali atau penulis mampu meraih keuntungan beratus-ratus ribu hingga berjuta ringgit setahun.

Seriously guwa berblogging bukan untuk duit. Kalau betul guwa blogging sebab nak duit, memang guwa dah selit segala macam iklan dalam blog guwa ni, memang guwa dah sebarkan propaganda-propaganda pandang ke timur guwa. Tapi guwa tak buat semua tu sebab, I just love writings and wanna share with everyone. Tapi kalau dapat duit tu kira saguhati lah kan, yang penting guwa puas dengan hasil penulisan guwa dan kalau pengunjung seronok dengan penulisan guwa, guwa lagi lah beronok-ronok. Anyway, sape yang jual shawl, tudung mawi, telekung ina kat blog sure kena serbu LHDN lepas ni. Kahkahkah!


Note: LHDN bermaksud Lembaga Hasil Dalam Negeri.
Sumber: Berita Harian & Jabatan Penerangan Malaysia

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follower Yang Sangat Heartless